Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 18:24 - Известни борци на Българщината във Волжка България
Автор: staqta Категория: История   
Прочетен: 2361 Коментари: 2 Гласове:
4



   
 
Известни борци на Българщината във Волжка България
image

 

Сардар Ваисов  - лидерът на "Съвета на Волго Болгарските Мюсюлмани"

 

Ние развяхме зеленото знаме с изобразената звезда и полумесец. Ние ще защитаваме нашите религиозни, национални, и политически права, защото това е свещенна война против правителствената агресия".

До заявление отправено до Императора на Русия - НиколайII

"Настанало е време, дошъл е часът, всички угнетени народи да се обединят в една мощна сила. Целия свят Божий, ще се очисти от вековната зараза на лъжите лицемерието и злото.

Да живее международното братство, равенство и любов."

Из писмо на Сардар Вайсов.

 

image Садри Максуди  Депутат в руската "дума", президент на република "Идел-Урал"(първият президент на волжко Българският народ)! "Рано или късно ще имаме същита права каквито и вие!" Изявление в Руския парламент по повод шовинизма и болшевизма, през ноември 1909

В книгата на Адиле Айда, "Садри Максуди" от 1996 на страница 68 става въпрос за проблематиката на думата "татарин".

Ето какво казва Садри Максуди в руската дума:

"Самите татари до неотдавна, отказваха да се самонаричат така, а предпочитаха думите Българин, или Мюсулманин. термина Татаринне е научнен, а е плод на историческо недоразумение"

По късно през 1919 година Максуди повтаря същия извод

"Съшествено важно е да обърнем внимание на това че името на моята нация татари е историческа грешка"

 

image Гаяз Исхаки Виден български писател, публицист, близък саратник на Максуди, в делото около създаването на първата република на Волжките българи - Идел-Урал Ето как той описва националните ръководители на Волжките Българи в началото на 20 век "те очевидно са забравили за това че ние сме всъщност българи, или между впрочем, може би са толкова късопаметни и че въобще и не са знаели какви са". И така вредят вместо да допинасят в съвременния живот на нацията. Те се смятат за представители на друга нация, но каква и те не могат дима да обелят, освен постоянно да повтарят думата "татари". Така че е правилно да се каже че главните виновници за сиротата на народа са не българите които са били заплатени да се нарекат татари, а онези които сами са се нарекли така, като са се отрекли от своята нация."

В произведението "Гибел след 200 години"

 

image Каримулин А. Г.
Доктор на науките, академик. "самоназванието татари в поволжието и приуралието е просто наименование на Българите. Каквито и да са били традициите и интересите да се нарекат тези хора "татари", това самоназвание противоречи на историческата деиствителност, така и на етноса и народа ни!" От книгата "Татари - етнос и етноним" - 1989.

 

image Закиев М. З. /Академик/ "съвременните татари, са местните българи" В книгата "етногенез на тюрко-татарите" - 1998
image Талгат Таджудин Мюфтия и председател на Духовното управление на мюсулманите в Русия: "И така тези татари обезателно, са чисто и просто българи... А българите са приближени на другите родствени българи. Просто едните са останали на Волга, а другите са отишли на Дунава..."

Росииская Газета

 

image Бариев Р.Х.,
доктор философските науки

"волжките българи съществуват като етнос и в настоящето, просто сега се наричат "волжки татари"

из автореферат на Бариев

 

image  Българската партия в Татарстан основава паметник на Сардар Вайсов



Тагове:   българия,


Гласувай:
4



1. анонимен - Имах тази възможност да се срещна и ...
07.10.2010 17:37
Имах тази възможност да се срещна и разговарям с така наречените "татари" в Казан през 1990 г. Те са по-големи българи по дух от нас, само че великоимперската руска политика едва ли ще ги припознае като българи, още повече че нашата продажническа политика не смее да отрони думица пред сегашните ръководители на Русия. Даже самата ни политика не се интересува от никакви връзки с Татарстан, което ще рече "истинската" друга България. И не е чудно, защото в България от комунистическия преврат през 1994 г. до ден днешен за ден е нямало външна политика, защитаваща 100% българските интереси. Ето, изстърси се Ердоган за един ден и направи две съществени политически финта: не се срещна с Доган ТУК, защото се е срещнал в Анкара и директно се намеси в религиозните дела на държавата ни, като заяви, че в никакъв случай Турция нямала да приеме мюсюлмански духовен водач личност като Генджев. Ето, как удари рамо на Доган по много финтиращ начин. Така че това, че Ердоган не се е срещнал с Доган не означава абсолютно нищо. За разлика от българите, които с радост се предават един друг, то турците почти не го правят.
Божидар Димитров да си отвори очичките, да попрочете малко научна литература, отнасяща се до българите мюсюлмани в Русия, неправилно наричани "татари" и да се постарай да положи основите на бъдещо сътрудничество между двете Българии.
цитирай
2. staqta - Напълно подкрепям мнението ти.
11.10.2010 05:40
Напълно подкрепям мнението ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: staqta
Категория: История
Прочетен: 114494
Постинги: 38
Коментари: 59
Гласове: 107
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930